Natta er for mammaer

I natt ble jeg sittende oppe og jobbe til halv tre. Det skjer ofte at det blir jobbing på natta og at jeg bruker natta til å gjøre ting jeg liker fordi jeg ikke får tid ellers. Jeg tror ikke jeg er den eneste mammaen!

Med små barn, familie og jobb strekker ikke timene på dagtid alltid til. Når barna har lagt seg, huset er ryddet og forberdelsene til neste dag er gjort, er det ikke så mange timer igjen av kvelden heller. Det blir til at jeg flere dager i uka koker kaffe til 21-nyhetene for å holde meg våken noen ekstra timer. Så er det plutselig midnatt. Men er jeg langt inne i jobb, et blogginnlegg eller noe annet gøy har jeg jo ikke lyst til å legge meg ennå. Det er så utrolig deilig å ha den rolige tiden på natta å bruke til å gjøre akkurat det jeg vil. Dessuten, nattetimene er overskuddstid, og samme hvor trivielt og unyttig det jeg gjør da er, er det ingen grunn til å ha dårlig samvittighet. Natta har liksom blitt bare min.

Natt til i dag brukte jeg på å jobbe med det store prosjektet. Og siste epost fra hun som bistår fikk jeg omkring halv ett. Hun er også småbarnsmamma. Den siste tiden har vi faktisk flere netter hatt epostdialog og tatt avgjørelser ved midnattstider. Vi er kjempeeffektive da og uten forstyrrelser av noe slag. Og jeg tror som sagt at vi ikke er de eneste mammaene, eventuelt pappaene som tar natta i bruk. Mange av kommentarene jeg får her på bloggen kommer for eksempel i løpet av natta. Og bare ta en kikk innom Facebook. Facebook er jo rene barselgruppa nattestid.

Før jeg fikk barn, husker jeg at jeg stusset når jeg så at kollegaer med barn hadde svart på eposter fra meg midt på natta. Stakkars folk, tenkte jeg. Nå merker jeg at jeg begynner å bli vant til nattlivet. Klart det er ekstra slitsomt å bli vekket av to gutter som hopper i senga mi klokka halv seks etter ei våkenatt. Jeg krøller meg sammen innerst i hjørnet og må jobbe hardt med meg selv for å smile blidt god morgen. Noen ganger skjer det med hardt pressede tenner. Men å bruke natta til å gjøre ting jeg har lyst til, er ofte mer verdt enn søvnen.

Hva med dere? Bruker dere natta til noe annet enn å sove? Det hadde vært spennende å høre hva andre mammaer og pappaer bruker natta til?

God, og litt småtrøtt, tirsdag fra Karianne!

Pssst ... bursdag!
Barnebok: Endelig samlebok om Vrimleby

Kommentarer

 1. sier

  Jeg kjenner meg godt igjen. Jeg er masterstudent, og kjernetiden fra 9-16 strekker ikke til. Jeg må ofte jobbe med innleveringer og lese til eksamener fra kl.21- og utover de sene nattestimer…

  Jeg er også effektiv da! Ofte til og med mer effektiv enn på dagtid!

  Godt å høre at vi er flere. Jeg har mange ganger følt meg veldig ufornuftig pga. dette, og tenkt at jeg må komme meg i seng pga at jeg skal tidlig opp, ødelegger dagen i morgen osv. Men det er jo egentlig noe tull. For er man effektiv og får ting gjort, ja.. så er det gjort!

  God tirsdag :)

 2. Mammadamen sier

  Godt sagt, Cecilie:) Jeg føler meg også mer effektiv om natta. Jeg har hatt dårlig samvittighet for å være trøtt dagen etter med barna. Men innimellom må ting bare gjøres også. Og det er så herlig å ha litt tid for seg selv!

  Fin dag til deg også!

 3. Sissel sier

  Jeg kjenner meg så absolutt ikke igjen! Etter at barna kom, er det unntakstilstand hver gang mor har fått med seg Senkveld på TV2… Trøtt, trøttere, trøttest, er stikkordet, og søvn er livsnødvendig for noenlunde god funksjon på jobb og ikke minst «etter-barnehagetid» før de er i seng kl 19.. Da begynner forberedelsene for morgendagen, og den indre stemmen som sier at «nå må du komme deg i seng, vet aldri hva natta bringer og uansett våkner de før hanen galer..». Nei, frivillig, selvpålagt nattarbeid er så langt unna min verden som det kan komme – fatter ikke hvordan dere får det til!

 4. sier

  Enig med Sissel – skjønner ikke hvordan dere klarer å være oppe om natta! Jeg er helt avhengig av nok søvn, får en nesten fysisk følelse av å ikke henge sammen hvis jeg ikke har fått mine åtte timer. Så jeg er stort sett i seng før elleve og ikke helt sjelden er klokka bare litt over ti når jeg sier god natt.

  (Hvis du lurer på hvordan jeg i alle dager fiksa det første året, med nattamming og generelt lite og usammenhengende søvn, så er svaret at jeg ikke vet. Syns det er ufattelig at jeg overlevde)
  Frøken Makeløss siste bloggpost..Intervjuet i Dagens Næringsliv

 5. sier

  Jepp. Jeg var ei nattugle før jeg fikk barn, og er det enda. Elsker å ha tid for meg selv til å skrive, holde på med hobbyer, vaske(ikke at jeg elsker det, men det er greit å gjøre når man har fred) eller bare spise noe godt sammen med mannen og se på film.
  Men jeg kan ikke ha ti sånne våkennetter på rad for så å stå opp samme med ungene. Da blir jeg zombiemamma. Et par sånne netter i uka går, men ellers må jeg bare nødt til å legge meg til fornuftig tid (blææh kjedelig!) uansett om jeg har mye jeg heller skulle gjort.
  Jona (Mammalivet i Berlin)s siste bloggpost..Slipp oss ut!

 6. sier

  Jeg har jobbet mye om natta. Av nødvendighet, ikke av lyst. Jeg merker nå at det byr meg så i mot å sitte og skrive opp mot frister og krav på natta – jeg gjør det hvis jeg må, men jeg VIL virkelig ikke. Det har kostet for mye.
  Men sy, strikke, skrive noe «frivillig» osv – fungerer nok litt annerledes – da kan jeg nyte litt natterangling en gang i blant.
  Men generelt – jeg er alt for sliten etter alle disse åra. Jeg vil bare legge meg hver kveld. Det er visst den nye hobbyen min – sove.
  underveiss siste bloggpost..få noe ut av tida! – eller….?

 7. sier

  Jeg er utvilsomt et B-menneske, får ofte de beste ideene og «roen» på kveldstid. Men, kan også føye meg til det meste av det ‘underveis’ over her sier også. En jobb på en nyhetsdesk for en del år siden der jeg startet på jobb kl 3.30 (umenneskelig!) fem dager i uken ødela mitt medfødte gode sovehjerte, så nå for tiden prøver jeg faktisk å få orden på nattesøvnen igjen, én gang for alle. Det betyr at jeg prøver å legge meg kl. ti og foreløpig ligger søvnløs minst en time… Holder på å prøve ut en Mindfulness app for iPhone, håper den kan gi bedre søvn :)
  Myke minutters siste bloggpost..Monochrome

 8. sier

  Jeg er akkurat som Frøken Makeløs – må ha mine åtte timer hver natt. Er veldig lite effektiv på kvelden/natta, og liker heller ikke å jobbe da. Men hvis jeg holder på med et morsomt prosjekt i helga kan jeg godt være oppe litt utover natta! Så lenge jeg vet at jeg kan sove lenge dagen etter… Blir spennende å se hvordan jeg takler barseltida med nattevåk og lite søvn!
  Ines siste bloggpost..Vinter på museet

 9. Maja sier

  Jeg er A menneske og legger meg tidlig, ofte mellom 21-22 på kvelden. Trøtt som en strømpe…Men å stå opp 4-5 tiden da er jeg effektiv, opplagt og har «min» tid. En god dusj, en raskk tur med bikkjene, en klesvask, sjekk av mail før barn og mann våkner i 6.30-7 tiden og dagen starter for oss alle! :-)

  Men det hender jeg får resksjoner på mail sendt 04:40 på morgenen…he! he!

 10. sier

  Det blir noen sene kvelder, ja. Men ikke så sene som dine. Som regel er jeg i seng til midnatt. Men det kan bli 1 hvis jeg holder på med noe spennende og bare nekter å avbryte. Jeg hadde nok trengt mer søvn. 8 timer hver natt hadde vært gull! Men jeg vil liksom ikke «kaste bort» tida med å sove. For som du sier, kvelds- og nattetimene med egotid er gull verdt i en hektisk hverdag! Sove får jeg gjøre når jeg blir gammel! 😉
  Liv-Ingers siste bloggpost..Trening som merkevarebygging

 11. Sparringmamma sier

  Imponert!!

  Jeg er IKKE et nattmenneske.. Men er helt enig, deilig med skrivetid når det er stille i huset. Åtte – elleve funker her, men etterpå: tomt hode. :-) Sov godt! 😉

 12. sier

  For meg er natta til for å sove, føler at jeg trår over en grense hvis også natta skal brukes til jobb. Det eneste jeg noen ganger gjør et å ha serie-maraton til klokka ett-to, på en hverdag, og da er jeg skikkelig gæren..Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg føler at hvis jeg begynner å strekke dagen lenger, å la enda mer av døgnet gå til jobb eller må-ting, så tar det over. Som lærer tar jeg jobben med meg nok hjem (drømmer jo selvfølgelig om jobb, elever og alt mulig rart), og jeg prøver så langt det at seg gjøres ha klare skiller mellom jobb, familie og fritid, og søvn.
  Bydamas siste bloggpost..Om blogging igjen

 13. sier

  Absolutt! Natten er roens time. Det er da jeg har tid til å lese bra ting og tid til å skrive noe. Som akkurat nå. Men det er bare fordi barna har skolefri i morgen og jeg ikke må opp tidlig. Ellers bør jeg være i seng senest kl 23. men det hender den blir midnatt før jeg er i seng. Men med 7 barn er det ikke så mye tid til ro i løpet av dagen, så natten er gull. Særlig i helgen! Ellers har jeg begynt å stå opp tidlig (kl08) på lørdager for å gjøre unna endel ting før dagen tar til for fullt. De timene er utrolig effektive!
  absolutthjemme.coms siste bloggpost..Har du nok leker?

Tilbakesporinger

 1. […] De nydelige blomstene er fra den beste forlagsredaktøren, nemlig Line. Helt i innspurten ble det jobbing både natt og dag med boka. Et par netter var det intens epostdialog omkring midnatt. Det var forresten da jeg skrev blogginnlegget Natta er for mammaer. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge