Starte for deg selv?

Jeg vet det er mange mammaer der ute som drømmer om å starte for seg selv og fleksibiliteten det gir. Etter at jeg startet egen kommunikasjonsrådgivningsvirksomhet i januar, har jeg fått en del spørsmål her på bloggen og på epost omkring hva det er lurt å tenke på når du skal skape deg en inntekt som selvstendig og frilanser. Her er litt om min erfaring, fem av mine beste råd, og litt til!

Skal jeg ha kommunikasjonsoppdrag på plass til august, betyr det møter og planlegging allerede nå.

Jeg er veldig glad for årene jeg jobbet som kommunikasjonsrådgiver i byrå, og merker jeg drar stor nytte av erfaringene det ga nå. Å planlegge et par måneder frem i tid for eksempel. Det er lurt. Skal jeg ha noe å gjøre i august, betyr det møter og planlegging allerede nå. I juli skjer det nemlig ingenting i Norge. Vurderer du å starte for deg selv, bør du også tenke på dette:

1. Finn din nisje!
Å favne alt innenfor et fagområde kan kanskje høres ut som et sikkert stikk når du skal ut og tilby dine tjenester. Det er det ikke! Skal du tydeliggjøre deg i et marked, bør du spisse dine tjenester inn mot det du kan aller best. Tenk på hvordan du vil presentere deg hvis du møter drømmeoppdragsgiveren din i en heis. Du har cirka 20 sekunder på deg. Skal han eller hun huske deg, må du kjapt vise hva som er unikt ved nettopp deg.

2. Du er merkevaren!
Er du en frilanser / driver et enkeltpersonsforetak, er du også din egen merkevare. En nettside, visittkort og blogg hjelper potensielle oppdragsgivere til å huske deg. Blogg og andre sosiale medier er dessuten fantastiske verktøy å presentere kompetansen din på og ikke minst for å bygge nettverk. Ingen vet at du sitter hjemme i pyjamas og samtidig mater minstemann mens du blogger og høylydt tvitrer synspunkter på krisekommunikasjonen omkring for eksempel Audun Lysbakkens statsrådsavgang. For kostnadseffektivt å lage deg en profesjonell nettside og eventuelt en blogg, anbefaler jeg WordPress.

3. Slik bygger du nettverk!
Nettverket jeg har, både via tidligere jobber, mange års blogging og som ivrig deltaker i sosiale medier, har vist seg å være uvurderlig som selvstendig kommunikasjonsrådgiver. Som småbarnsmamma har jeg ikke lenger anledning til å være med på alle bransjetreff og samlinger i den virkelige verden. Men jeg knytter kontakter hele tiden, og viser min kompetanse ved å delta i debatter, og skrive blogginnlegg og innimellom også aviskommentarer. Er du aktivt tilstede, åpnes også etterhvert dører til lukkede nettverk.

Psst! Å finne en strategisk samarbeidspartner kan være lurt. Finn ei du stoler på som utfyller din kompetanse og gjerne gir råd. Jeg har stor tro på at samarbeid gjør sterkere! Dessuten er det veldig hyggelig å ha noen i en ellers forholdsvis ensom arbeidshverdag.

4. Hvordan skaffe oppdrag?
Å bygge en kundeportefølje tar tid. Fra første kontakt med en potensiell oppdragsgiver, til du kan sende ut faktura på biståtte tjenester kan det ta opp til flere måneder. Nettverket mitt har skaffet meg 80% av oppdragene jeg har hatt det siste halve året. Da jeg startet hadde jeg allerede et par oppdragsgivere, og jeg vet nesten ikke om jeg hadde turt hvis ikke. Begynn med å fortelle alle du kjenner at du starter for deg selv. Bruk Facebook, Twitter og andre sosiale medier og send epost.

Noe av det beste med å starte for deg selv er at du, ihvertfall nesten, bestemmer selv hvem du vil jobbe med. Tiden for å kontakte drømmeoppdragsgiverne dine er nå! Jeg begynner ofte med en epost, og følger deretter opp med en telefon, eller ti, for å booke møte.

5. Jobb hardt!
Ja, jungeltelegrafen er fortsatt den aller beste markedsføringen du kan få. Hjelper jeg en kommunikasjonssjef til å kunne presentere enda bedre resultater for sin sjef, tror jeg på at han eller hun vil anbefale meg videre.

Å jobbe for seg sjøl har både fordeler og ulemper. Fleksibiliteten og friheten til å jobbe når, hvor og også tildels hvordan jeg vil, passer fantastisk godt inn i livet mitt akkurat nå. Utryggheten ved ikke å ha en fast inntekt hver måned, noe særlig pensjonsinntjening og faste skattetrekk passer aldri særlig godt, og kanskje spesielt ikke for en småbarnsmamma. Jeg valgte egen bedrift allikevel!

Jeg håper dette kan hjelpe hvis du vurderer å starte for deg selv. Jeg svarer også gjerne på spørsmål!

Kaffe smaker best i en fin kopp.
De beste reiseguidene for barn

Har du lest siste innlegg?

julia

Julias Last F**kable Day

Jeg har elsket Julia Louis-Dreyfus siden Elaine. Og når hun, Tina Fey og Patricia Arquette feirer Julias siste f***kable dag må det bare bli morsomt. … [Les mer...]

Kommentarer

 1. sier

  Hei!

  Interessant!
  Vi skal jo starte for oss selv naar vi flytter tilbake til Spania:) Spennende og litt nervöst, men vi satser paa dette 100% begge to!
  Man vet jo ikke hvordan det gaar för man har gitt det en sjanse!

 2. sier

  Du er tøff! Jeg ville aldri ha turt det… Ikke at jeg har tenkt så mye på det heller, altså;) Synes det er kult å se hvor langt du har kommet – har fulgt deg i flere år og vært med på utviklinga:) Lykke til videre!
  Pias siste bloggpost..Gjett da!

  • Mammadamen sier

   Blir nesten litt stressa når du synes jeg er tøff … :) Nettverket har gjort at mye har falt på plass forholdsvis greit. Den største utfordringen er egentlig tiden, men der er jeg nok ikke alene som småbarnsmor:)

 3. Tone sier

  Takk for artikkel! Jeg holder på å starte min egen nettbutikk, og dette var midt i blinken for meg. Jeg kan ikke så mye om markedsføring. Kanskje kan du også skrive litt om hvordan du har reklamert for bloggen din. Jeg leser ikke mange blogger, men din er en som ofte kommer opp! Hadde vært interessant å høre om med tanke på nettbutikken …

  Mvh Tone

 4. sier

  Fine tips Karianne :)
  Jeg tror det viktigste en må huske på er at en trolig ikke tjener så mye penger i starten. Et budget som viser hvor lite du kan tjene og fremdeles få økonomien til å gå rundt (inkludert utgifter bedriften gir) er vesentlig, det samme er en buffer i banken. Husk, først skal kunder finnes, så skal jobben gjøres, så skal man bli ferdig med jobben så den kan faktureres, og så skal man vente på at folk får betalt, noe det jo slettes ikke er sikkert de gjør.. Og husk at du må ha penger nok til å bli dårlig en periode, som selvstendig får du ingen sjukelønn.
  anne – moseplassens siste bloggpost..Spretten Søndag: Ekorn på blå resept!

 5. sier

  Gode tips! Jeg går i disse dager inn i mitt femte selvstendige år, og vet at det er riktig valg for meg, selv om jeg innimellom savner den faste lønna…Men friheten og det å ha ansvar for egen arbeidsplass oppveier dette. Og så vil jeg si en ting angående dette med pensjonssparing: det er nå vi lever.
  Jeg blir gretten når forståsegpåere kommer med dette om igjen og om igjen, tenke på pensjon, tenke på pensjon. Joda, det er viktig. Men enn så lenge er dette over tyve år fram i tid, mens ungene er små nå. Jeg vil ha tid til å være mamma.

  Og så har jeg et tips til; definer din egen arbeidstid! Det er lett å være veldig tilgjengelig for kaffeavtaler, lunsjer og andre hyggelige aktiviteter på dagtid. Det er bedre å være streng på egen tid fra dag en enn å plutselig bli den kjipe som ikke kan og ikke vil.
  fru storliens siste bloggpost..bonus

 6. sier

  Veldig bra tips Karianne, og burde blir repetert oftere :) Repitition is the mother of skill!! (Sorry for de som liker at alt skal skrives på norsk, men synes ikke «repitisjon er mamman til egenskap/talent» blir helt det samme hehe).

  Du har bedrift med tjenester som geskjeft, skule vært interessant å hørt fler tips fra noen med produkter som geskjeft, og sammenligning mellom disse :)
  Skriv gjerne mer, det er inspirerende :)

 7. sier

  Venessa, vi har startet egen bedrift med produkter, som du etterlyste over her. Vi driver med salg og utleie av reiseartikler til små barn, og har samarabeid med 4 flyplasser i Norge (pr dags dato…) :) Jeg kjenner meg veldig igjen i det Karianne skrev her, men et lite tips som jeg har dratt mye nytte av, er også det å melde seg inn i Innovasjon Norge og det fylke som tilhører deg. Har vært på mange nyttige kurs gjennom Innovasjon Gardermoen, med stort utbytte! Der er det mange i din situasjon, som skal starte eget og muligheter for å knytte mange kontakter! :)
  Også er det noe med det å helst rope ut at man er kvinnelig gründer, det er spennende og veldig interessant for mange!! :)
  Man er nødt til å stå på hele veien, og ikke være redd for å få nei når man tar kontakt med nye kunder/samarbeidspartnere. Man KOMMER til å få nei, mange nei, men fortsett å ring/ta kontakt!
  Lag en framdriftsplan med hva som skal gjøres innen når, ikke sett eksakte dager, da kan man bare bli stresset om noe skulle dukke opp og man ikke får gjennomført det, men «innen neste måned skal jeg ….»
  Det hjelper å holde motivasjonen oppe!

  Jeg vil bare understreke det som ble nevnt over her, at man holder seg til sin nisje.. Har selv hatt en utfordring der, man kommer over noe nytt som er kanskje i samme bane som man driver med, men som ender opp med å tappe deg for masse unødvendig energi, og tar fokuset bort fra hva man faktisk er best på!

 8. sier

  I starten kan det være lurt å ha en deltidsjobb ved siden av, som sikrer et minimum av inntekt, forsikring og pensjonssparing. Jeg har vært så heldig å kunne kombinere arbeidstakerforhold med frilansing de siste årene. Det har gitt trygghet samtidig som jeg har kunnet bygge opp enkeltpersonforetaket mitt. Kontakter jeg har fått som ansatt har vært gull verdt. Ulempen er jo at firmaet kan bli en «salderingspost», noe man sysler med når man har tid og overskudd…
  Lisas siste bloggpost..Alltid en grunn til å feire

 9. sier

  Hei :) Innom bloggen din for 2 gang på kort tid :) At ikke jeg har visst om denne før…Men nå er det ingen vei tilbake, jeg syns dette var sånn en utrolig bra blogg – og jeg legger deg til i blogglisten min (håper det er i orden)
  Dette innlegget var virkelig bra, masse nyttig info og kanskje får det noen og enhvers «starte-selv-fot» til å rykke litt ;) Selv er jeg inni en tenkeprosess rundt nettopp dette – så takk :)
  Nå skal jeg sitte her og scrolle meg gjennom flere innlegg – og kose meg. Ønsker deg en fin uke videre, klem fra Spirea

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge